Barkodların Geleceği DotCode

Barkodların Geleceği DotCode

Son yıllarda hepimizin gözleri önünde 2D kod teknolojisi gelişiyor. Rekabetin ve arzın yarattığı talep artışı 2D kod teknolojisinin sınırlarını da zorluyor. Gerek veri boyutu gerekse yazım ve okuma hızı bu teknolojinin performans ve verimliliği konusunda kullanıcıların istekleri doğrultusunda geliştirilmesini zorunlu kılıyor.

Bu doğrultuda şu an bazı sektörlerde çok kullanılsa da genel olarak pek duymadığımız Dotcode teknolojisinin neden kodlama sisteminin başrol oyuncusu olabileceğinden bahsetmek istiyorum.

DotCode, belirli bir dikdörtgen dizide düzenlenmiş noktalardan oluşan iki boyutlu (2-D) bir matris sembolojisidir. 2009 yılında piyasaya sürülen DotCode, baskı doğruluğunun garanti edilemediği yüksek hızlı endüstriyel yazıcılarla kullanılmak üzere tasarlanmıştır. En önemli artısı ise hassas aralıkların kullanılmasını gerektirmediğinden, ortak barkodların veya noktalar arasındaki bağlantıların sorunlu olabileceği yüksek hızlı baskı ve diğer markalama uygulamalarına izin veren farklı nokta desenidir.

Barkodların Geleceği DotCode

Sembol, bir dama tahtasının karanlık kareleri gibi düzenlenmiş, dikdörtgen bir bağlantısız noktalar dizisi içerir. Nokta dizileri sembol karakterlerini temsil eder.

Bir DotCode sembolünün boyutu girilen veri miktarına bağlıdır. Minimum yükseklik genellikle yedi noktadır. Maksimum kapasite yoktur, ancak 124 x 124 nokta pratik bir sınır olabilir. Sembolün en boy oranı, kullanılabilir boşluğa uygun şekilde ayarlanabilir.

Bunun yanında DotCode'un esnekliği ve yüksek hata düzeltme özellikleri, yüksek güvenlik ve dayanıklılık gerektiren kodlara ihtiyaç duyan endüstrilere cazip geliyor. Bu endüstriler genelllikle ürünün direkt olarak markalandığı DPM kodlama yapan firmalardır.

Barkodların Geleceği DotCode

DotCode'un en son sürümü Temmuz 2019'da piyasaya sürüldü.

DotCode'un Revizyon 4.0'ı, otomatik tanımlama ve veri yakalama teknolojileri küresel barkod standart kuruluşları tarafından benimsenmiştir.

Revizyon 4.0 güncellemesinin geliştirilmesi sürecinde, Avrupa tütün endüstrisi birkaç yıl boyunca DotCode'un basılması ve okunmasını deneyimledi ve gerçek üretim ortamlarında test etti. Ve saniyede 1.000 koddan daha yüksek bir hızda okuma performansına erişti.

Dotcode teknolojisinin tütün endüstrisinde uygulanmasının en büyük nedeni, piyasadaki sahte ürünün önüne geçmek için daha fazla güvenlik ihtiyacı ve üst seviye üretim hızı gereksinimi idi.

Avrupa tütün endüstrisinde başarılı olduğunu kanıtlamış olan bu potansiyel olarak devrim niteliğindeki teknoloji, diğer endüstriler için de gerçek bir kazanç olabilir.

Yeni Pazarlar İçin Bir Teknoloji

DotCode artık GS1 sisteminde kurulduğundan, diğer uygulama alanları da teknolojiye hazır olabilir. Özellikle içecek, dağıtım ve e-ticaret endüstrisi gibi diğer pazarlara potansiyel sunmaktadır.

Omron FH Xpectia endüstriyel kamera serisi ve Omron Microscan Kod okuyucu serileri endüstride birçok okuyucuda henüz bulunmayan bu yeni algoritmayı yüksek hızda okuyabilmekte ve yine endüstriye öncülük etmektedir.

Sizde kod yazma ve okumada daha güvenilir bir kod yazma teknolojisi arıyorsanız, aradığınız kod DotCode olabilir.

Yorum Bırakın