Boyut Değiştirmenin Vakti Gelmedi Mi?

Boyut Değiştirmenin Vakti Gelmedi Mi?

Belki de boyut değiştirmenin vakti geldi! 2D kontrol cihazlarının çok iyi işler yaptığını söyleyebiliriz, fakat eksik kaldığı noktaları da görmezden gelemeyiz. 2D bir kontrol cihazı derinlik / yükseklik farklılıklarının veya düşük kontrast geçişlerinin olduğu uygulamalarda kararlı çalışamamaktadır. Aşağıdaki fotoğrafta, yükseklik ve derinlik farkının 2D kamera ekranına nasıl yansıdığına bir bakın.

Boyut Değiştirmenin Vakti Gelmedi Mi?

Aynı Boydaki 3 kişinin Derinlik ve Yükseklik Farkı Olan Odadaki Görünüşü

2D algılama cihazları derinlik, yüzey açıları veya parça hacimleri gibi kritik özellikleri ölçemezler. Çoğu işletmenin ürünün her yönünü incelemesi gerektiği düşünüldüğünde, 3D bir şekli ölçememe 2D ölçüm araçlarının büyük bir dezavantajıdır.

3D kontrol denince akla gelen örnekler arasından ilki 3D lazer profil cihazlarıdır. Bu cihazlar profil veya yüzeyin 3D profil bilgilerini üretir, bu bilgiler kullanılarak bir parçanın yüzey kalitesi, montaj ve uyum için toleransları karşılayıp karşılamadığını belirleme noktasında kritik bilgiler sağlanır.

Boyut Değiştirmenin Vakti Gelmedi Mi?

Konveyör Üzerindeki Farklı Şekilleri Tarayan 3D Lazer Profil Cihazı

KONTRAST MESELESİ

Kontrast tabanlı ölçüm yapan 2D kontrol cihazları, algılanacak nesnenin kontrastını (kenar geçişini) ölçer. Bu cihazlar algılamak için nesne üzerindeki renk tonu veya siyah-beyaz değişimlerine dayanır. Endüstride sık karşılaşılan bir örnek olarak, 2D bir algılama cihazı siyah bir arka plan üzerindeki siyah bir nesneyi ölçemez veya bir kenarın varlığını ortaya çıkarmak için belirli aydınlatma koşullarını sağlanmadan istenen ölçümleri yapamaz.

3D algılama cihazları kontrastla değişmez. Bu durum şeklin yüzey renginden bağımsız olarak ölçülebildiği anlamına gelir ve 3D algılama yapabilen cihazları düşük kontrastlı nesneleri ölçmek için ideal hale getirir.

Boyut Değiştirmenin Vakti Gelmedi Mi? Boyut Değiştirmenin Vakti Gelmedi Mi?

DERİNLİK MESELESİ ve ROBOTİK

Robotik kontrol uygulamaları 3 boyutlu uzayda çalışır. Bu demek oluyor ki 2D algılama teknolojisi, otomatik kalite kontrolünde kullanılan kameralı robot sistemleri için gerekli derinliği ve konum bilgisini sağlayamamaktadır. 3 boyutlu lazer profil cihazları (ayrıca bir Snapshot sensör), bir robota görüş sağlayarak fiziksel ortamındaki değişiklikleri algılamasına ve buna göre uyarlanmasına olanak tanır. Bu, robotun esnekliğini, kullanışlılığını ve al-yerleştir gibi temel uygulamalarda hızını artırır. Görüntü işlemenin yanı sıra lazer profil cihazları, çok çeşitli esnek robotik kontrol uygulamaları robot üzerine monte edilerek tarama, ölçüm ve kontrol işlemlerini gerçekleştirebilmektedir.

Boyut Değiştirmenin Vakti Gelmedi Mi?

Görsel Yönlendirme ve Esnek Ölçüm İçin Robot Koluna Monte Edilmiş 3 Boyutlu Snapshot Sensörü.

2 Boyutlu ve 3 boyutlu algılama cihazlarının birlikte kullanılması mümkündür. 3 boyutlu şekil ölçümlerine ek olarak, yansıtılan lazerin veya LED ışığının yoğunluğu, bir parçanın yüzeyinin 2 boyutlu görüntüsünü oluşturmak için kullanılır. Bu bilgiler, barkodlar ve basılı metinler gibi yüzey işaretlerini ortaya çıkarmak için kullanılabilir.

Artık neden 3 boyutlu bir bakışa ihtiyacınız olabileceğini hakkında fikriniz var. Hemen şu an gözlerinizi ekrandan ayırıp etrafınıza baktığınızda 3D kontrolün gerekli olabileceği örnekler görebilirsiniz.

3D görsel kontrol sistemleri ilk yatırım maliyeti olarak 2D sistemlere göre daha pahalı görülse dahi eksiltilen ekipman, daha kararlı ve doğru algılama göz önüne alındığında buna harcanan zamanı da eklersek aslında toplam maliyette size büyük avantaj dahi sağlayabilmektedir.

Yorum Bırakın