Doğruluk mu? Tekrarlanabilirlik mi?
Kullanıcılar bir ölçüm cihazı kullanmaları gerektiğinde, çoğu bu cihazın doğruluğunu ve tekrarlanabilirliğini… doğruluk vurgusuyla bilmek isterler.
Ancak terminoloji zaman zaman kafa karıştırıcı olabiliyor. En yaygın iki terim, doğruluk ve tekrarlanabilirliktir ve çoğu zaman birbirinin yerine kullanılır. Birisi bir ölçüm cihazının çok doğru olduğunu söylediğinde, gerçekten tekrarlanabilir olduğu anlamına gelebilir. Aslında, doğruluk ve tekrarlanabilirlik arasında bir ilişki yoktur. Bir sistem çok tekrarlı ölçümler yaparken aslında çok doğru sonuçlar vermiyor olabilir veya bu durumun tam tersi de olabilir.
Doğruluk nedir?
İşte size yalın bir tanım: doğruluk, bir ölçüm cihazının gerçek pozisyona ulaşma yeteneğidir.
Doğruluk, birçok zaman aslında ölçüm cihazı dışında birçok faktöre bağlıdır.
Gerçek hayatta üretimde birçok faktör doğruluğu etkileyebilir. Uygulamacının çevresel değişkenlerin ve bileşenlerin doğruluğu nasıl etkileyebileceğini anlaması gerekir. Örneğin renk değişimi, titreşim, malzemedeki değişimler vs..
Tekrarlanabilirlik nedir?
Basitçe söylemek gerekirse, tekrarlanabilirlik, bir ölçüm cihazının zaman içinde belirli bir pozisyona ulaşma yeteneğidir.
Yani kısaca aşağıdaki örnek daha açıklayıcı olabilir.
Doğruluğun gerekli olup olmadığı veya tekrarlanabilirlik ile yapılacak işin uygunluğunu bilmek için uygulamanın tüm gereksinimlerinin ölçülmesi gerekir. Çünkü doğruluk pahalı olabilir. Tekrarlanabilirlik daha bütçe dostudur.
In-line ölçümlerde uzmanlığımızla size en uygun ölçüm ürünlerimizle destek olabiliriz.